Săptămâna precedentă Consiliul Superior al Procurorilor a recepționat mai multe solicitări de informații, urmare a articolelor din mass-media despre declarațiile de venituri și proprietăți ale procurorilor și, în acest context, considerăm necesar să facem publică poziția instituțională referitoare la controlul și aprecierea documentelor de referință.

Astfel, în articolele de presă din ultima perioadă, au fost mediatizate mai multe declarații de avere ale procurorilor în funcție, sugerându-se, de fiecare dată,  că acestea nu ar corespunde  rigorilor stabilite de lege.

Respectăm și apreciem foarte mult munca profesioniștilor din mass-media și avem toată considerația pentru dreptul la liberă exprimare, care, în măsură substanțială, susține evoluția principiilor și valorilor statului de drept.

Totodată, pentru asigurarea corectitudinii, informațiile plasate în spațiul public trebuie să fie însoțite de mențiunile despre competențele stabilite de lege ale organelor abilitate cu dreptul să stabilească existența vreunei forme de vinovăție.

Mai mult de atât, este foarte important să se sublinieze despre acțiunea și forța juridică a principiilor prezumției nevinovăției, care este garanția fundamentală a unui proces echitabil.

Înțelegem că, raportat la procurori acționează obligația de a-și justifica  veniturile și proprietățile, dar chiar și în aceste circumstanțe, concluziile despre vinovăția lor nu se fac în spațiul public și nu se întemeiază pe interpretări subiective sau afirmații declarative.

Reiterăm că, potrivit principiilor statului de drept, consfințite în Constituție și în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, doar instanța de judecată este în drept să decidă asupra vinovăției unei persoane.

Regretăm că foarte multe dintre informațiile plasate, în ultimul timp, în spațiul public, care se referă la declarațiile de venit ale procurorilor au scopul evident de a inocula societății opinia că procurorii s-au îmbogățit ilegal, că astfel activitatea lor depășește limitele legii, deși nu există verificări, investigații, hotărâri care să constate asemenea fapte.

Există o procedură stabilită de lege, în conformitate cu care se fac verificările și, eventual, investigațiile procesual – penale, iar orice alte aprecieri au o tentă speculativă dacă nu se bazează pe dovezi sau fapte administrate conform legii.

Toate declarațiile de venituri și proprietăți ale procurorilor se depun și se verifică conform cerințelor stabilite de lege, fiind accesibile pentru vizualizare în mod public, respectându-se interesul societății de a fi informată direct pe acest subiect.

Fiecare declarație de venituri și proprietăți este un caz separat și urmează a fi apreciat reieșind din circumstanțe concrete, iar generalizarea acestora conține riscul formulării concluziilor eronate.

De asemenea, rezultatele verificărilor sau a investigațiilor pot fi contestate în ordinea prevăzută, ceea ce consolidează remediile pentru stabilirea adevărului.

Dreptul la libera exprimare include și formularea criticilor la adresa instituțiilor publice, iar Consiliul Superior al Procurorilor a exprimat constant respectul pentru manifestarea atitudinilor active în raport cu orice subiect de interes din activitatea procurorilor.

Bazându-ne pe acest argument, Consiliul Superior al Procurorilor îndeamnă spre abordări juste și echitabile în spațiul public, care să conțină concluzii obiective și să facă trimitere la condițiile stabilite de lege, deoarece altfel se compromite principiul informării oneste a cetățeanului.

Consiliul Superior al Procurorilor